Positief Bevallen: van Verwerking naar Vertrouwen

 In 8 sessies sluit je vrede met je vorige (heftige) bevalling én bereid je je in vertrouwen voor op je aankomende bevalling, zodat jij straks vol trots terug kan kijken op een positieve geboorte ervaring.

Lieve mama, herken je dit?

Na je vorige heftige bevalling wist je het nog niet zo zeker of je het allemaal nog wel een keer aan zou durven. Maar je kinderwens was uiteindelijk niet te negeren. Je bent weer zwanger! Je zou er graag van willen genieten, maar je merkt dat je erg vaak aan je vorige bevalling moet denken. En dat die ervaring je gevoel over je huidige zwangerschap op een (zeer) negatieve manier beïnvloedt.

Je probeert jezelf gerust te stellen met de gedachte: ‘iedere bevalling verloopt anders, deze keer zal het vast beter gaan...', maar tegelijkertijd ben je daar helemaal niet zo zeker van. Je vertrouwen is de vorige keer ernstig geschaad en als je heel eerlijk bent, overheersen angst en nervositeit voor de aanstaande bevalling. Want wat als het tóch zo gaat als de vorige keer en het weer een negatieve ervaring wordt?

Één ding is zeker: je gaat beter voorbereid zijn dan de vorige keer. Je leest de bekende boeken (opnieuw), probeert zo veel mogelijk kennis op te doen en weet nu een heel stuk meer over bevallen zelf én alle mogelijkheden, protocollen en beperkingen. Het probleem is dat, hoeveel kennis en informatie je ook tot je neemt, het angstige gevoel maar niet weg gaat. Sterker nog - misschien wordt je er wel zenuwachtiger van… Als al die kennis niet helpt, hoe zorg je er dan voor dat het deze keer anders zal gaan?

Misschien zou je dan toch nog iets met die vorige bevalling moeten doen…? Ergens weet je dit wel, maar vind je dit veel te spannend. Je kijkt liever vooruit. Als al die doemscenario’s in je hoofd nou maar eens zouden verdwijnen…

Niet alleen ben je bang voor jezelf, maar ook voor je kindje. Na de vorige bevalling voelde je je ontzettend schuldig over zijn/haar start (misschien nog steeds). Wat als je je kindje weer geen goede start kunt geven? Als je straks weer elke dag dat enorme schuldgevoel moet dragen? Nu niet voor één, maar voor twee kindjes… Je zou niet weten hoe je dat zou moeten verdragen.

Je had niet verwacht op deze manier in je tweede zwangerschap te staan…

Zo onzeker en angstig. Vol stress. Voor jezelf voelt dit absoluut niet fijn en je merkt ook dat het invloed heeft op hoe je je voelt ten opzichte van je kindje in je buik.

Je wil juist zo graag weer dat vertrouwen voelen. Dat het dit keer écht helemaal anders zal gaan, op jouw manier. Dat het een positieve en helende ervaring wordt die je voor altijd zal koesteren en die de moederliefde in jou helemaal zal ontketenen.

Ik heb het zelf ervaren. Tijdens mijn tweede zwangerschap, na een eerdere traumatische bevalling, heb ik er alles aan gedaan om mijn tweede bevalling on my terms vorm te geven. (Ja, je zult er iets voor moeten doen. Maar de beloning is het waard!)

Na het HELLP-syndroom en een spoedkeizersnede werd ik tijdens mijn tweede zwangerschap bestempeld als een hoog risico geval. Maar de bevalling die ik zou ‘moeten’ hebben volgens de medische protocollen paste niet bij mij. Na talloze gesprekken met iedereen waar ik op één lijn mee moest komen - mijn verloskundige, mijn partner, het ziekenhuis - kwam er uiteindelijk een plan dat helemaal aansloot bij mijn wensen. Man, wat voelde dit krachtig. 

Nu vraag je je misschien af of mijn bevalling ook echt via dit plan verliep? Absoluut niet ;)

Eigenlijk ging helemaal niets zoals ‘gepland’. Maar ik had door al mijn voorbereidende werk zoveel vertrouwen in mezelf, mijn lijf, mijn intuïtie en mijn baby gekregen, dat dat er helemaal niet toe deed. Ik luisterde naar mijn lijf, volgde het volledig en mijn dochter werd geboren. Een bevalling die al mijn verwachtingen overtrof…

Als dit voor mij mogelijk is, is dat het ook voor jou. Het klinkt misschien cliché, maar het is zo ontzettend waar. En weet: ik heb het ook niet alleen gedaan. Ik had tijdens mijn zwangerschap een coach waar ik bij terecht kon met twijfels, vragen en angsten, en die me hielp voor te bereiden op verschillende scenario's voor de bevalling. En, net als jij, heb ik eerst mijn traumatische bevalling moeten verwerken.

Maar - wat ben ik blij dat ik dit allemaal gedaan heb. Waar ik na mijn eerste bevalling totaal ondersteboven was van hoe mis het was gegaan, voelde ik na de tweede keer: ‘als ik dit kan, kan ik alles!’. En dát gevoel… dat neem ik de rest van mijn leven met me mee.

Jouw vorige bevalling hoeft helemaal niks te betekenen voor je aankomende bevalling. Sterker nog - je weet nu waarschijnlijk heel erg goed wat je zeker níet meer wil.

De kunst is nu om erachter te komen wat je wél wilt, wat er werkelijk belangrijk voor je is tijdens de bevalling. Misschien denk je nu: 'Wat maakt het uit, het zal toch gaan zoals het gaat. Daar heb ik weinig invloed op.'

Dan wil ik je vertellen: dat is niet waar. Jouw invloed is echt van onschatbare waarde. Zowel emotionele als praktische voorbereiding zijn essentieel voor hoe je de bevalling zult ervaren en kunnen het verschil maken tussen nóg een negatieve ervaring of een positieve.

Door je vorige bevalling weet je waarschijnlijk dat de geboorte van je kind niet zomaar iets is. Het is niet zomaar een dag in je leven. Het is een levensveranderende gebeurtenis, een gebeurtenis die je kan maken als moeder of breken als vrouw. En daarom mogen we haar helemaal claimen als de onze. Ongeacht onze voorgeschiedenis.

Misschien voelt dit wel een beetje overweldigend… 'Heb ik echt zoveel invloed op mijn bevalling?' Ja! En dat is positief. We hebben als vrouwen, als moeders, echt onze verantwoordelijkheid hierin te nemen. Voor onszelf én voor onze kinderen.

Wil jij het dit keer helemaal anders? Wil je straks terugkijken op een super positieve ervaring en later tegen je kind kunnen zeggen: ‘Dat heeft mama toen helemaal zelf voor elkaar gekregen, een fijne start voor ons allebei.’ Reach out. Ik ondersteun je met alle liefde. Zelf doen hoeft niet te betekenen alleen doen. Samen maakt zelf doen juist veel krachtiger.

Wil je dit keer positief terugkijken op je bevalling?

Voel je nu - na alles gelezen te hebben, wat fijn dat je zover gekomen bent! - dit gaat over mij? ‘Ik merk dat ik steeds terugdenk aan mijn vorige bevalling en voel me daardoor gestrest/angstig/negatief tijdens deze zwangerschap, terwijl ik juist zo'n andere ervaring wil dit keer.’ Dan vertel ik je heel graag meer over dit traject, met als doel een positieve beval ervaring voor jou.

Wat kun je verwachten?

  • 1x Het Herstelgesprek® in Leiden of online via Zoom:
    Tijdens dit gesprek gaan we terug naar jouw vorige bevalling. In een veilige setting zal ik je begeleiden gedurende 1,5 tot 2 uur.  Je maakt verbinding met je bevallingservaring, je lichaam en de kracht van je verbeelding. Dit alles zal helpen om je trauma op een diep niveau aan te pakken, zodat je tijdens deze zwangerschap geen last meer zult hebben van stress, angst of andere negatieve gevoelens die samenhangen met wat je toen hebt meegemaakt. Mogelijk zal ik je aanvullend advies geven of huiswerkopdrachten meegeven, afhankelijk van wat ik denk en voel dat nodig is voor jou.

  • 1x Vervolgsessie, 2 weken na Het Herstelgesprek® (telefonisch):
    Het Herstelgesprek® werkt door in de dagen en weken erna. In onze vervolgsessie bespreken we hoe het met je gaat, hou ik de effecten van het Herstelgesprek® in de gaten en geef ik aanvullende adviezen mee als ik daar aanleiding toe zie.

  • 4x Sessie ter voorbereiding op je aanstaande bevalling in Leiden of online via Zoom:
    Tijdens deze sessies ga je je, ondersteund door mij, voorbereiden op je aanstaande bevalling en kraamtijd. Je ontdekt waar je behoeftes liggen en wat ervoor nodig is om deze te vervullen. Jij leert de regie helemaal te pakken, zodat deze bevalling echt helemaal on your terms wordt.

    (Dit wil niet zeggen dat je plan van A tot Z helemaal uit zal komen, dat kan ik niet beloven. Maar wel dat jij emotioneel sterker wordt, je beter leert uitspreken wat je nodig hebt en dat weer vertrouwen in jezelf krijgt. En dat zal maken dat, hoe het ook gaat lopen, jij sterk in je schoenen staat en alleen al daarom een heel andere ervaring dan de vorige keer wordt.)

  • 1x DoeBoek IK BEVAL – IN VERTROUWEN van Brun Kuipers:
    Werkboek voor onze voorbereidende sessies, hiermee kun je zelf thuis aan de slag. Dus ja, er zit ook ‘huiswerk’ bij het traject inbegrepen ;)

  • 2x Nazorg sessie in Leiden of online via Zoom:
    Na je bevalling spreken wij elkaar nog twee keer. In de eerste nazorg sessie kun jij je verhaal doen over de bevalling, de kraamtijd, wat er ook op je hart ligt over deze periode. Woorden geven aan je ervaring doen ontzettend goed, óók als alles positief is verlopen. Hiermee veranker je je ervaring stevig in jezelf. You did it, en dat mag je de wereld laten horen. Te beginnen bij mij.

    De tweede is fijn om wat later in te blijven, bijvoorbeeld rondom de periode dat je weer start met werken. Dit is een periode waarin er opnieuw veel veranderd en het fijn is om je hart te luchten en support te hebben. Natuurlijk is deze sessie ook op een ander moment in te plannen, wanneer jij er behoefte aan hebt. Jij hebt de regie! 

  • Tussen de gesprekken door ondersteun ik je via Whatsapp:
    Gedurende het traject kun je me altijd bereiken voor extra ondersteuning via Whatsapp. Bijvoorbeeld als je toch nog vragen hebt na een sessie, iets wilt overleggen of gewoon iets wilt delen. Weten dat er altijd iemand is waar je op kunt terugvallen is ontzettend ondersteunend voor jouw proces en daarom ben ik jouw non-stop support op afstand. (Ik reageer altijd binnen 24u.)

Door dit traject:

Ben je je vreselijke bevalling niet opeens vergeten, maar kijk je er met een heel ander gevoel op terug. Je kunt het accepteren en de zware, negatieve lading is er af. Het donkere hoofdstuk rondom je bevalling is gesloten en het nieuwe hoofdstuk rondom je huidige zwangerschap kan eindelijk in volle glorie beginnen.

Je vorige bevalling maakt je dan ook niet meer onzeker, maar juist realistisch en krachtig. Je nervositeit en sombere ‘wat als’-scenario’s zijn ingewisseld voor beelden van een bevalling die helemaal bij jou past.

Je durft de keuzes te maken die nodig zijn om de optimale omstandigheden voor jouw bevalling te creëren. Je weet namelijk precies wat je nodig hebt om jouw droombevalling te realiseren en vanuit die behoeftes pak jij de regie over je zwangerschap en bevalling. Door zo stevig voor je wensen te gaan staan, groeit je zelfvertrouwen met de dag en je zult zien dat je dingen voor jezelf gaat regelen die je normaal gesproken niet zou doen of durven. 

Je voelt je vol vertrouwen over je aanstaande bevalling in plaats van dat je er als een berg tegenop ziet. Je voelt en gelooft echt dat je dit keer wel die krachtige en fantastische geboorte ervaring kunt hebben. Je voelt tot in je tenen dat je er klaar voor bent.

Heb je er alles aan gedaan om de beste omstandigheden voor de geboorte van je kindje te creëren. Dat voelt super krachtig. Maar ook emotioneel heb je de best denkbare mindset gecreëerd, je bent ontspannen, flexibel en staat in contact met je gevoel/intuïtie. Daardoor weet je: hoe je bevalling ook loopt, je zult voelen wat jij en je kindje nodig hebben, en hier perfect op in kunnen spelen. Whatever happens: dit wordt JOUW bevalling!

Wat andere mama’s zeggen:

Tot slot nog iets over mij…

Hier sta ik op de foto met mijn jongste, Frida. Vlak na haar geboorte.

De geboorte van haar grote broer was voor mij de aanleiding om me op te laten leiden tot bevallingstrauma specialist.

De geboorte van Frida… dat was een heel ander verhaal. 

Ondanks mijn eerdere trauma en dankzij mijn intensieve voorbereidingsproces begon ik vol vertrouwen aan deze bevalling. Mijn plan lag namelijk klaar en dat plan was volgens mijn regels. Ik had de volledige regie en voelde me super krachtig.

Ging het volgens plan? Absoluut niet. Maar ik bleef vol vertrouwen, in contact met mijn lijf en intuïtie, en rockte het op een manier die ik niet voor mogelijk gehouden had.

Dit alles had niet ik gekund zonder de ondersteuning die ik voor mezelf had geregeld. Ondersteuning bij het verwerken van mijn trauma én ondersteuning bij het voorbereiden op mijn tweede bevalling. En ik ben enorm blij dat ik dat gedaan heb. Alleen had ik het niet op deze manier gekund.

Als ik dit kan, kan ik alles!’ Ik bleef het maar zeggen na de bevalling.

En dat voel ik nog steeds - mijn eigen enorme power en de MOEDERLIEFDE voor mijn twee kadootjes.

 Veelgestelde vragen

  • Regelmatig zie ik moeders die EMDR hebben gehad, maar toch niet (volledig) zijn hersteld. Terwijl dit dé therapie is die wordt voorgeschreven door huisartsen, gynaecologen en verloskundigen om een bevallingstrauma te verhelpen.

    Wat ik daarom eerst wil zeggen - het ligt niet aan jou dat het niet (voldoende) heeft geholpen. Waar EMDR bewezen effectief is bij enkelvoudig trauma (denk aan een ongeluk bijvoorbeeld), ligt dat bij een bevalling anders. Tijdens een traumatische bevalling is het namelijk vaak zo dat het gaat om een opeenstapeling van momenten en gebeurtenissen over een langere periode. Ik wil je daarom op het hart drukken - laat je niet ontmoedigen. Het Herstelgesprek® kan ook jou helpen.

    Het is een wetenschappelijk bewezen en zeer effectieve methode (95% van de moeders herstelt) die je stresssysteem tot rust brengt en zorgt voor psychisch en lichamelijk herstel.

    Daarnaast zet het je lichaam aan om het moederbrein af te draaien. Je moederbrein is het beste te vergelijken met een fysiologisch softwareprogramma. Dit programma wordt tijdens je zwangerschap en bevalling onder invloed van hormonen (oxytocine) in je lichaam en brein geïnstalleerd, zodat je je nieuwe functie -die van moeder- kunt gaan vervullen.

    Een bevalling die gepaard gaat met veel stress, heeft tot gevolg dat het moederbrein niet (goed) geïnstalleerd wordt waardoor je tegen problemen in het moederschap aan kunt lopen zoals:

    • Het gevoel geen echte moeder te zijn;

    • Weinig zelfvertrouwen als moeder;

    • Moeilijk een band vormen met je kindje.

    Het bijzondere is: voor ieder nieuw kindje maak je een nieuw moederbrein aan. Cool he! Dit traject zorgt er niet alleen voor dat je moederbrein van de ‘vorige’ baby alsnog helemaal wordt geïnstalleerd, maar ook dat je moederbrein van je nieuwe kindje stevig kan groeien. Je klachten n.a.v. je vorige bevalling verdwijnen én je wordt super klaargestoomd voor je aanstaande bevalling en baby. Een new & improved mama voor al jouw kindjes. Gezond, vol vertrouwen en klaar om de moeder te zijn die jij graag wil zijn.

  • Absoluut. Het Herstelgesprek® is ontwikkeld om moeders te helpen die op welk moment dan ook in hun proces naar het moederschap iets heftigs, overweldigends, traumatisch hebben meegemaakt. Of het nu gaat om een miskraam, een zwaar vruchtbaarheidstraject, relatie- of familieproblemen - alles wat jou (een grote hoeveelheid) aan stress heeft opgeleverd in de periode rondom de conceptie/zwangerschap en/of kraamtijd kunnen we meenemen in het traject.

    Lees hier bijvoorbeeld over de ervaring van Nadieh, die bij mij kwam met ernstige stressklachten door een familieconflict tijdens haar zwangerschap.

  • We gaan inderdaad werken met een (of meerdere) gebeurtenis(sen) die stressvol en zwaar voor je zijn geweest. Het Herstelgesprek® is echter een hele zachte en vriendelijke methode om hier verbinding mee te maken. Vanuit die verbinding kunnen er gevoelens in je loskomen die (misschien al een hele tijd) onderdrukt worden.

    Wat goed is om te beseffen - deze gevoelens zitten er nu ook al. En de energie die het kost om deze te onderdrukken, de stress waar ze nu al in je lijf voor zorgen, dat krijgt je baby nu ook mee. Juíst deze gevoelens loslaten zal er uiteindelijk voor zorgen dat de interne stress minder wordt en dat je veel meer ontspannen in je zwangerschap staat.

    Overigens is het echt lang niet altijd het geval dat er een enorme emotionele ontlading plaatsvindt - bij iedereen verloopt het proces anders. Sommige mama’s vinden gelijk hun rust na het Herstelgesprek® (of al tijdens!). En ga maar eens na wat dat voor je baby zou betekenen als heel haar omgeving ineens ontspant en de stress verdwijnt…

  • Als er nog negatieve gevoelens spelen rondom je vorige bevalling, zou ik altijd aanraden hier eerst mee aan de slag te gaan. Waarom?

    Die vorige ervaring zit niet alleen maar opgeslagen in je hoofd als een herinnering, maar ook in je lichaam. En je lichaam zal er alles aan doen om jou niet nog een keer dezelfde pijn te laten ervaren. Je stresssysteem staat nog steeds aan en op standje super alert.

    Dit wil zeggen dat, mocht er iets voorvallen tijdens je zwangerschap of je aanstaande bevalling wat in een bepaald aspect lijkt op wat je de vorige keer hebt meegemaakt, je lijf zomaar in de overlevingsreactie (= hoge stress) kan schieten. En stress zal altijd een negatief effect hebben op hoe je je bevalling ervaart.

    Met andere woorden: als je je vorige ervaring laat sudderen, kan het zomaar zo zijn dat je hem zo mee de verloskamer inneemt tijdens je aanstaande bevalling. En het lijkt mij dat je dát absoluut wil voorkomen.

  • Dat heeft zeker nog zin, ik wil je dan wel aanmoedigen om gelijk een berichtje te sturen of iets bij me in te plannen via deze link. Afhankelijk van hoe ver je al bent, kunnen we dan samen kijken wat haalbaar is en ontvang je van mij een persoonlijk voorstel voor een traject. (Uiteraard geldt dan ook een aangepaste investering.) Dus - niet te lang twijfelen, kom in actie!

  • Ook ik heb een gezin en werk om die reden liever niet ‘s avonds.

    Voor Het Herstelgesprek® is het fijn als je dit niet tussen allerlei andere dingen door doet. Gun jezelf een middag (of een hele dag) vrij, zodat je na het gesprek de tijd hebt om rust te nemen en toe te kunnen geven aan wat je op dat moment nodig hebt. De vervolgsessies duren minder lang en zijn meestal prima overdag te plannen. Mocht het voor jou toch erg lastig zijn, denk ik graag met je mee :)

    Voor de mama’s die overdag thuis zijn met het/de kleintje(s) - voor Het Herstelgesprek® is het fijn als er een oppas geregeld kan worden, zodat jij helemaal bij jezelf en jouw ervaring kunt blijven en je niet afgeleid wordt. Voor de sessies daarna hoeft dit niet, regelmatig spreek ik een mama die haar kindje bij zich heeft. Dit is helemaal geen probleem.

  • Absoluut! Het is ook mogelijk om het traject online te doen via Zoom, dit werkt hartstikke goed weet ik uit ervaring (mijn ‘verste’ cliënt was een moeder uit Zwitserland). Mocht je het toch prettiger vinden om offline met iemand te werken, kan ik je doorverwijzen naar één van mijn collega’s van het Centrum voor Geboorte en Trauma (www.zobevalik.nl).

  • Ik sta er altijd open voor om even te bellen en al je vragen te beantwoorden. Helemaal gratis en no strings attached. Stuur me een berichtje via Whatsapp (0651779035) of plan direct een moment in mijn agenda via deze link.